Pump met 3D-print hak

In het tweede en derde leerjaar, op het Hout- en Meubileringscollege (HMC), was de opdracht om één ontwerper uit te kiezen en voor hem/haar een pump te ontwerpen die moet passen bij de collectie(s) van de ontwerper.

Inspiratie

De inspiratiebron voor de Pump is Iris van Herpen. Iris van Herpen is een Nederlandse modeontwerpster en heeft sinds 2007 haar eigen modelabel. Elke collectie van Iris van Herpen heeft een eigen verhaal. Zo kreeg ze bijvoorbeeld inspiratie door de vormen uit de natuur en verwerkte dit in haar collectie(s). Iris van Herpen maakt zowel gebruik van oude als de meest actuele technieken en materialen, zoals de 3D-printtechniek.

Ontwerp

Moodboard / Schets

Voor het maken van de pump was de eerste stap om ook te experimenteren met verschillende materialen, zoals hout, rubber & 3D-printen. Dit is gepresenteerd in een kunststof bloem. Eén van deze materialen wordt als hak in de Pump verwerkt. Van daaruit is het ontwerp ontstaan.

Materialen

Zwart leer, wit voeringleer, garen, fournituren (rits), leren binnenzool, cambreur + cambreurdekje, versteviging (neus + contrefort), randafwerking, kurk, leren loopzool, 3D-print hak + aflap, schroef + ringetje, kussentje.

Vervaardigen

Patronen

Voor het maken van de Pump is een leest gebruikt van maat 38. Er wordt eerst een leeskopie van tape gemaakt. De leestkopie is overgenomen op papier en daar zijn alle constructielijnen van de Pump op getekend. Zo ontstaat de constructietekening. Vanuit de constructietekening worden de patronen uit karton gesneden.

Hak

De hak bestaat uit twee delen: de bloem & de steel. De hak is getekend in het programma ‘Rhino’ en is uitgeprint met de 3D-printer.

De Pump heeft een hakhoogte van 80mm.

Maakproces hak: leest inscannen – hak tekenen in Rhino – uitprinten met de 3D-printer – op maat schuren – aflap onder hak lijmen/plaatsen.

Het maakproces

Hieronder staat het maakproces van de Pump beschreven.

Leestkopie/constructietekening/patronen maken – patronen uit leer/voeringleer snijden – schalmen – schacht lijmen/stikken – binnenzool schuren – cambreur + cambreurdekje plaatsen – voering oppennen – versteviging (neus + bezetsel + contrefort) plaatsen – bovenleer oppennen – randafwerking plaatsen – opvullen met kurk – loopzool schuren – hak maken/vast lijmen – Pump uitleesten – hak vast schroeven/kussentje plaatsen – binnenzool plakken – Pump afwerken.

Het eindresultaat